Parforholdsproblemer? Hvordan det påvirker din søvn

Hvordan problemer i parforholdet kan give dårlig søvn 

Søvn er en essentiel del af vores daglige rutine, og dens kvalitet kan have en enorm indflydelse på vores liv. Når vi får en god nats søvn, føler vi os energiske, glade og klar til at tackle dagens udfordringer. Men når søvnen svigter os, kan konsekvenserne være alvorlige.

Dårlig søvnkvalitet kan forringe vores tilværelse, skabe tristhed, svære følelser og generel mistrivsel. Problemer i livet, parforholdet eller familien kan ofte holde os vågne om natten, hvilket fører til tankemylder og ubehag, der gør det svært at finde ro. Dette kan skabe en ond cirkel, hvor søvnproblemer forværrer de udfordringer, vi står overfor, og omvendt.

Den Normale Søvn

Vi tilbringer cirka en tredjedel af vores liv i søvn, og både mængden og kvaliteten af denne søvn er afgørende for, hvordan vi oplever og fungerer i resten af vores liv. Søvnmangel kan drastisk forringe vores livskvalitet og sundhed.

Søvn er endnu vigtigere end mad og drikke, men reguleres på samme måde. Når vi går uden væske i nogle timer, bliver vi tørstige og drikker for at slukke tørsten. På samme måde bliver vi trætte efter 15-17 timer uden søvn og sover derefter i omkring 7-9 timer.

Mens vi kan udøve viljestyrke over sult og tørst ved at faste eller undlade at drikke i flere dage, er søvn ikke underlagt vores vilje. Forsøger vi at holde os vågne i mere end et døgn, bliver vi trætte og begynder at opleve forvrængede sanseindtryk og hallucinationer.

Søvn vil automatisk indfinde sig, når kroppen er fysisk inaktiv, og vi kan ikke modstå at falde i søvn. Hvis vi forhindres i at sove, bliver vi gradvist mere og mere mentalt ustabile.

Konflikter i parforholdet og søvnproblemer: En ond cirkel

Mistrivsel, konflikter og tavshed i parforholdet kan være en væsentlig kilde til søvnproblemer. Når par oplever konstant uenighed og stress, kan det være svært at finde ro om natten. Uoverensstemmelser og uløste konflikter kan føre til natlig grublen, hvilket gør det svært at falde i søvn eller forblive sovende. Søvnmangel forværrer desuden evnen til at håndtere stress og konflikter, hvilket kan skabe endnu flere problemer i parforholdet eller familielivet. Vores evne til at problemløse bliver også dårligere, hvilket gør det endnu sværere at finde konstruktive løsninger på de udfordringer, vi står overfor i parforholdet.

Videnskaben om søvnens betydning

Videnskaben har længe forsøgt at forstå søvnens mysterier. Ifølge Matthew Walker, en førende neurolog og søvnforsker, er søvn ikke blot en periode med hvile, men en kritisk livsfunktion, og svigter den har den alvorlige konsekvenser. Det er som voksen afgørende at få 7-9 timers søvn hver nat for optimal sundhed og velvære – selvom nogle ofte mener, de kan klare sig med mindre, er det uomtvisteligt.

I hans komplette bog, om søvn og hans studier om søvn, "Derfor Sover Vi" fremhæver Walker søvnens afgørende rolle for vores fysiske og mentale sundhed. Søvn er ikke kun nødvendig for at bekæmpe træthed, men er også essentiel for hukommelse, immunsystem og forebyggelse af alvorlige sygdomme.

Den dybe søvns betydning

Dybsøvn er den fase, hvor hjerneaktiviteten nedsættes markant, hvilket giver hjernen mulighed for at slappe af og komme sig. Det er under dybsøvnen, at vi er allersværest at vække. En af de kritiske funktioner ved dybsøvn er dens rolle i at udrense hjernen for toksiner. Dette sker gennem det glymfatiske system, som er særligt aktivt under dybsøvn og hjælper med at fjerne affaldsprodukter fra hjernen.

Den dybe søvn udfordres, når vi har svære problemer i livet og i parforholdet og ikke kan finde ro, hvilket kan føre til yderligere ubehag og stress. Dybsøvnen er ligeledes vigtig for at styrke vores hukommelse og indlæring. Når vi er i den dybe søvnfase, bearbejder hjernen de nye ting, vi har lært, og lagrer dem som langtidsminder. Dyb søvn hjælper med at omdanne korttidsminder til langtidsminder ved at flytte information fra én del af hjernen til en anden. Hvis vi ikke får nok dyb søvn, bliver det derfor sværere at lære nye ting og huske dem bagefter.

Mangel på dyb søvn kan også påvirke vores følelsesmæssige regulering, hvilket kan føre til, at vi hurtigere misforstår vores partner og har sværere ved at finde hoved og hale i problemerne og "det vi taler om". Dette kan skabe en yderligere ond cirkel af øget stress og konflikt, der igen forringer vores søvnkvalitet.

I sin anerkendte bog "Derfor Sover Vi" præsenterer Walker vigtige opdagelser om søvnens indvirkning på vores sundhed. Nogle af dem, er:

  • Søvn og immunsystemet: Mangel på søvn svækker immunforsvaret, hvilket gør os mere modtagelige for infektioner som forkølelse, influenza og andre sygdomme.
  • Søvn og psykisk velvære: Utilstrækkelig søvn kan føre til øget stress. angst og  depression, mens tilstrækkelig søvn forbedrer humør og mental sundhed.
  • Søvn og alvorlige sygdomme: Konsekvent mangel på søvn øger risikoen for alvorlige helbredstilstande som hjerte-kar-sygdomme, diabetes og visse typer kræft.

Disse forskningsresultater fremhæver, hvorfor det er vigtigt at prioritere søvn som en central del af vores sundhedsrutine. Søvn er ikke blot en pause fra hverdagens aktiviteter, men en kritisk komponent i vores helbred, velvære og sundhed. Når trivslen i parforholdet er udfordret, påvirker det altså hele dit fysiske og psykiske system.

Få professionel hjælp til at forbedre søvn og forhold

Som parterapeut på Frederiksberg forstår jeg, hvor ødelæggende søvnproblemer og konflikter kan være for et forhold. Jeg oplever ofte, at par fortæller, at de begynder at sove bedre, efter de har fået talt om tingene. Jeg kan hjælpe jer med at åbne op for det, som er svært at tale om derhjemme, og identificere og tackle de underliggende problemer, der påvirker både jeres  parforhold. Ved at arbejde sammen kan vi finde løsninger, der forbedrer både søvnkvaliteten og trivslen i jeres parforhold.

Når I befinder jer i en situation med gentagne konflikter, kan det være en god idé at tage en "våbenhvile" og få hjælp fra en neutral person udefra. En mediator der kan facilitere en konstruktiv samtale, der undgår angreb, forsvar og tavshed, og som i stedet fokuserer på forståelse og samarbejde. Parterapi handler ikke om skilsmisse, men om at udvikle jer sammen i en positiv retning. Det kan ofte være nemmere for en mand at sidde med en mandlig parterapeut, som bedre kan oversætte hans sprog og følelser. Blot et lille tip hvis du er kvinde og læser med her!

Fem tips til bedre søvn - når I er kommet godt videre.

For at forbedre søvnkvaliteten kan følgende fem evidensbaserede råd være nyttige:

  • Oprethold en regelmæssig søvnplan: Gå i seng og vågn op på samme tid hver dag.
  • Skab et behageligt sovemiljø: Hold rummet mørkt, køligt og stille, og undgå elektroniske enheder i sengen.
  • Begræns koffein- og alkoholindtag: Undgå koffein og alkohol, især om eftermiddagen og aftenen.
  • Dyrk regelmæssig motion: Træn tidligt på dagen for at forbedre søvnkvaliteten.
  • Praktiser afslapningsteknikker: Brug dyb vejrtrækning, Mindfulness, eller muskelafslapning for at reducere stress.

Og:

  • Køb et vækkeur og fjern mobiltelefoner fra soveværelset!
  • Vis nærvær og kærlighed før I sover. Alle små tegn, selvom der er afstand mellem jer, gælder også!
  • Tag et varmt bad før sengetid for at slappe af.
  • Læs en god bog eller lyt til beroligende musik for at komme i søvnmodus.
  • Husk at grine sammen – en god latter kan hjælpe med at slippe dagens stress.

Sov godt og drøm sødt!

Parterapi på Frederiksberg:

Få den rolige og betydningsfulde søvn tilbage. Jeg håber, du er blevet klogere på, hvordan jeg kan hjælpe. Problemer i parforholdet kan have en direkte negativ indvirkning på søvnkvaliteten, hvilket igen kan forværre konflikterne mellem jer. Ved at adressere disse problemer kan I bryde den onde cirkel og opnå både bedre søvn og et sundere parforhold. Hvis I oplever søvnproblemer og mistrivsel i jeres parforhold, kan jeg som parterapeut på Frederiksberg med omsorg og støtte hjælpe jer med at finde vejen tilbage til harmoni og velvære. Jeg er her for at lytte, forstå og guide jer gennem de svære samtaler, så I kan genopbygge et stærkt og kærligt forhold.

Du er altid meget velkommen til at kontakte mig, så vi sammen kan tage det første skridt mod større selvindsigt og mentalt velvære.

Jeg kan kontaktes på 22 14 16 75 eller på mail på kontakt@tidtilforandringer.dk

BOOK TID - KLIK HER