Mænd og Kvinder: Forskellige sprog i parforholdet
Som parterapeut på Frederiksberg oplever jeg ofte, hvordan forskelle i kommunikationsstile mellem mænd og kvinder skaber både udfordringer og styrker i parforholdet, især for par, der har været sammen i mange år.
Kommunikation er en afgørende nøgle til et sundt parforhold, men det kræver, at begge parter forstår, hvordan deres forskellige sprog påvirker og bidrager til relationen.
Myter om kommunikation mellem mænd og kvinder
Som parterapeut hører jeg ofte myten om, at kvinder taler mere end mænd, og at de ofte taler om mindre vigtige emner.
Mange tror, at kvinder har en tendens til at føre lange, følelsesladede samtaler, mens mænd er mere stille og tilbagetrukne.
Men faktisk viser forskning, at mænd ofte tager ordet mest – særligt i formelle sammenhænge som forretningsmøder og ved middagsselskaber.
Kvinder kan i højere grad udtrykke følelser og tanker detaljeret, hvilket i privatlivet kan skabe situationer, hvor mænd føler sig overvældede, og kvinder føler sig ikke hørt.
Kommunikationsstile: Fakta vs. Følelser
Som parterapeut på Frederiksberg oplever jeg ofte, hvordan mænd og kvinder strukturerer deres sprog forskelligt. Kvinder har en tendens til at bruge flere følelsesladede og nuancerede udtryk, mens mænd ofte er mere faktabaserede og kortfattede.
Dette kan føre til misforståelser i kommunikationen, hvor én partner måske søger empati, mens den anden tilbyder en hurtig løsning.
Eksempel:
En kvinde kan udtrykke: "Jeg føler, at vi aldrig taler om vores følelser." En mand kan svare: "Det er ikke rigtigt, vi har da lige talt om, hvad vi skulle lave i næste uge."
Som parterapeut oplever jeg ofte, at denne type samtale kan skabe frustration, fordi manden fokuserer på fakta, mens kvinden søger en følelsesmæssig forbindelse.
Mænds udfordringer med følelseskommunikation
I min erfaring som parterapeut har jeg set, hvordan mange mænd har svært ved at tale om deres følelser. Det skyldes ofte sociale normer, der har lært dem, at det at vise følelser, og vise sårbarhed, kan opfattes som svaghed.
Mange mænd er opvokset med en forventning om at bevare selvkontrol, hvilket kan gøre det svært for dem at åbne op om deres indre oplevelser, selv over for deres partner.
Mænd får også ofte besked på at tale om deres følelser på en måde, som de ikke forstår. Det kan skabe frustration og irritation over ikke at kunne opfylde deres partners behov. De vil rigtig gerne – og kan det også godt, hvis de mødes i deres egen måde at gøre dette på.
Eksempel:
En kvinde spørger sin partner: "Hvordan har du det med alt det, der sker på arbejdet?" Manden svarer kort: "Det er fint, jeg klarer det."
Som parterapeut ser jeg ofte, hvordan denne type svar kan skabe frustration hos kvinden, der føler, at manden ikke deler sit liv med hende.
Manden på sin side kan føle, at han beskytter forholdet ved at holde sine problemer ude af hjemmet. Denne forskel i tilgang kan skabe distance mellem parterne, hvis de ikke forstår hinandens intentioner.
Følelser og bedrifter: Når parrets samtaler bliver til et kommunikativt cirkus
I mit virke som parterapeut fortæller par smilende om deres kommunikation med hinanden. For eksempel kan kvinden have en forkærlighed for at tage de følelsesmæssige samtaler op – ikke bare én gang, men to eller tre gange, for at være sikker på, at alle detaljer og følelser er blevet dækket – helt!
Samtidig har manden måske en tendens til at genfortælle dagens store bedrifter fra arbejdet: Hvordan han reddede et projekt i sidste øjeblik eller vandt en afgørende præsentation – nogle gange med lidt ekstra detaljer for dramatisk effekt.
Selvfølgelig er dette en let karikeret beskrivelse, men det hjælper med at belyse, hvordan vi nogle gange går skævt af hinanden.
Kvindens gentagelse af de følelsesmæssige snakke kan virke frustrerende, tunge og drænende for manden, som måske føler, at sagen allerede er diskuteret til bunds.
Omvendt kan mandens gentagne historier om arbejdsdagen få kvinden til at savne lidt mere dybde, nærhed og følelser i samtalen. "Hvorfor taler vi ikke om os?"
Begge parter har deres styrker – kvinden bringer følelserne i spil, hvilket kan skabe større følelsesmæssig forbindelse, mens mandens fokus på handlinger og resultater kan give tryghed og sikkerhed. Men hvis de ikke forstår hinandens tilgang, kan de ende med at føle sig overset eller misforstået.
Forestil dig, at kvinden blev opfordret til at dele sine bedrifter med samme entusiasme og detaljer som manden, mens han skulle udtrykke sine følelser på hendes måde – flere gange, for at sikre, at alt blev dækket. Begge ville sandsynligvis føle sig udfordrede og utilpasse, ligesom når den ene part i et parforhold forventes at tilpasse sig den andens kommunikationsstil.
Dette skift kan skabe frustration, men også forståelse for, hvor vigtigt det er at anerkende og respektere hinandens bidrag og styrker. Kvindens følelsesmæssige dybde og mandens fokus på handlinger kan begge berige relationen, hvis de ses som komplementære i stedet for modsatrettede.
Hvordan man skaber en bedre dialog
Som parterapeut arbejder jeg ofte med par, der ønsker at forbedre deres kommunikation. Her er det vigtigt at anerkende forskellene i sprogbrug og aktivt arbejde på at forstå hinandens kommunikationsstil. Der er flere måder, par kan forbedre deres dialog på:
- Lyt aktivt og empatisk: I stedet for at afbryde eller straks tilbyde løsninger er det vigtigt at lytte til, hvad partneren virkelig siger – både på overfladen og på et dybere plan. Som parterapeut på Frederiksberg har jeg set, hvordan dette kan skabe en stærkere følelsesmæssig forbindelse mellem partnere.
- Brug konkrete eksempler: Når du kommunikerer dine følelser, kan det hjælpe at give specifikke eksempler, så din partner bedre kan forstå, hvad du oplever. I stedet for blot at sige: "Jeg er stresset," kan du sige: "Jeg er stresset, fordi jeg har haft mange deadlines på arbejdet, og det har påvirket mit humør."
Hvordan jeg som parterapeut kan hjælpe jer
Som parterapeut på Frederiksberg kan jeg hjælpe jer med at forstå og forbedre jeres kommunikation, så I kan få et stærkere og mere harmonisk forhold. Jeg tilbyder individuelle samtaler og parterapi, hvor vi arbejder med at skabe en dybere forståelse for hinandens styrker, behov og følelser.
Uanset om I står over for konkrete udfordringer i jeres forhold eller blot ønsker at styrke jeres kommunikation, kan jeg støtte jer i processen og hjælpe jer med at opbygge et sundere og mere tilfredsstillende parforhold. Sammen kan vi finde frem til de værktøjer og teknikker, der virker bedst for jer.
Kontakt mig i dag for at høre mere om, hvordan jeg som parterapeut på Frederiksberg kan hjælpe jer med at skabe den forandring, I ønsker i jeres forhold.
Parterapi på Frederiksberg:
Jeg kan kontaktes på 22 14 16 75 eller på mail på kontakt@tidtilforandringer.dk
BOOK TID - KLIK HER